Detall notícia

Educació obri el termini d'inscripció de la jornada 'La lectura al segle XXI', sobre el paper de la lectura en el futur de l'ensenyament

04/03/2016

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport obrirà el dilluns 7 de març el termini per a inscriure's en la jornada "La lectura al segle XXI", que se celebrarà a Les Arts el pròxim dimarts 26 d'abril. Aquesta jornada està adreçada als professionals de l'àmbit de l'educació i es dedicarà a la reflexió al voltant dels reptes que suposa per a l'educació l'aparició de nous formats de lectura en un context digital. A més, durant la jornada es posaran en comú experiències innovadores en aquest sentit.

El director general de Política Educativa, Jaume Fullana, ha declarat que "la lectura ha ultrapassat la concepció tradicional del llibre: ara entenem per lectura tota una diversitat de textos que usen i combinen llenguatges diferents i en els formats i suport més diversos. Per tant, el problema no és que llegim menys, al contrari, llegim més, però de manera diferent i, per això, els docents necessitem replantejar la manera d'ensenyar i aprendre". Fullana ha afegit que "front a una lectura dispersa, que no facilita la lectura profunda, cal ensenyar l'alumnat a reflexionar críticament i analíticament sobre el que està escrit".

En aquest sentit, la jornada "La lectura al segle XXI" se centra en objectius com el de repensar els plans de lectura en els centres educatius, reflexionar sobre els nous significats de les paraules llegir, lectura, llibre, biblioteca escolar, promoció o animació a la lectura en un context digital o potenciar la necessitat de la formació literària en l'àmbit digital, entre d'altres.

Les ponències de "La lectura al segle XXI" començaran de matí amb Javier Celaya, fundador del portal cultural Dosdoce.com que parlarà sobre "Noves formes de descobrir i llegir llibres en l'era digital". Posteriorment, Mònica Baró Llambias, de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona que reflexionarà sobre "La biblioteca escolar: un entorn necessari per a l'alfabetització del segle XXI". Josep Ballester, de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València tractarà "L'educació literària i intercultural en el context digital" i, per finalitzar la sessió del matí, Antoni de la Torre, professor de l'IES Joanot Martorell de València, abordarà el tema "Literatura i narratives digitals".

De vesprada, la jornada es reprendrà amb l'actuació musical del grup Camí de Nora. A continuació, Gemma Lluch de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València tractarà "Les competències d'un lector del segle XXI". Posteriorment, Margarida Castellano Sanz, de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València parlarà sobre "Alfabetització visual i mitjançant l'àlbum il·lustrat". Per finalitzar, Jaime Olmos, professor del Centre Rural Agrupat de Benavites Quart de les Valls es preguntarà sobre "llegir i escriure, per a què? Noves formes d'aprendre a llegir i a escriure".