Detall notícia

El Consell de Patrimoni impulsa la candidatura de l'arqueologia del vi d'Utiel-Requena com a patrimoni mundial de la Unesco

06/10/2017

La Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat ha defensat en el Consell del Patrimoni Històric Espanyol, que se celebra aquests dies en San Millán de la Cogolla, incorporar la candidatura 'El vi a Ibèria' a la llista indicativa de patrimoni mundial de la Unesco.

Es tracta d'una proposta conjunta de la Comunitat Valenciana, Andalusia, Múrcia i Aragó, que busca el reconeixement d'uns béns que testifiquen la importància que va tindre el vi en la formació de la cultura ibera, mitjançant les restes arqueològiques conservades de la cultura fenícia i ibèrica vinculada a l'elaboració del vi i el seu impacte en les poblacions locals.

L'aprovació pel Consell del Patrimoni Històric Espanyol de la proposta a llista indicativa obri el camí perquè 'El vi a Ibèria' es convertisca en patrimoni de la humanitat, per a la qual cosa serà necessària l'elaboració d'un projecte que puga ser avalat per la Unesco.

Darrere del títol "El vi a Ibèria" es troba el que els tècnics denominen un "bé en sèrie", ja que el seu valor resideix en el conjunt que formen. En aquest cas, parlem d'un patrimoni que està format pels cups rupestres de Requena, a València (una autèntica factoria de l'època); els derelictes de Mazarrón i San Javier, a Múrcia, i el castell de Doña Blanca, a Puerto de Santa María (Cadis).

La seua excepcionalitat resideix en el fet que el conjunt permet interpretar com va sorgir una de les grans cultures del Mediterrani: la ibèrica. Parlem d'una civilització que es va crear gràcies a la relació establida entre els indígenes que habitaven la península i els fenicis arribats des del Mediterrani oriental, i entre els quals el vi va funcionar com un catalitzador capaç d'impregnar tota la cultura del moment, des de la religió i el comerç fins a les relacions socials, el comerç i la producció agrícola.

A la Comunitat Valenciana són els jaciments ibers trobats al territori d'Utiel-Requena els que acrediten l'elaboració de vi amb finalitats comercials des de fa més de 2.700 anys.

La Generalitat dóna suport a l'associació Territori Bobal, que ha liderat el projecte des que es va constituir el 2011, i que ha comptat amb el suport de Mancomunitat de l'Interior Terra del Vi, del Consell Regulador de la DOP Utiel-Requena, de cellerers, hostelers, comerciants i ciutadans.