Detall notícia

Cinema Jove estrena el segon llargmetratge del jove realitzador valencià Marino Darés

14/06/2018
Cinema Jove estrena el segon llargmetratge del jove realitzador valencià Marino Darés

La 33 edició de Cinema Jove estrena el pròxim 25 de juny 'Halcón ciego', segon llargmetratge del realitzador de l'Eliana Marino Darés, que amb només 24 anys apunta "una prometedora carrera", en paraules de Carlos Madrid, director del festival organitzat per l'Institut Valencià de Cultura.

El fet que la pel·lícula siga "un 'thriller' amb traços d'espionatge" suposa per a Carlos Madrid la constatació que Marino Darés aborda qualsevol gènere "sense cap tipus de complexos i amb molta valentia". En aquest sentit, el director de Cinema Jove recorda que el director ja va sorprendre fa dos anys "en atrevir-se en la seua primera pel·lícula amb… un 'western'!". L'òpera prima portava per títol 'Nubes rojas' i va obtindre com a principal reconeixement el premi del públic en l'Almeria Western Film Festival.

El segon llargmetratge, 'Halcón ciego', que es projecta fora de concurs en la present edició de Cinema Jove, ha sigut rodat íntegrament a València. La pel·lícula, escrita i dirigida per Darés, narra la història d'un jove de 23 anys que no pot pagar el lloguer del pis on viu. Per a conservar-lo, es veu obligat a acceptar un ambigu encàrrec del seu arrendador: seguir els passos d'una dona que sembla estar ficada en problemes seriosos, però sense parlar amb ella, sense intervindre-hi, només observant.

El llargmetratge compta amb la participació dels actors valencians Pep Sellés ('Acacias 38', 'Bon dia, bonica'), Héctor Juezas ('Centro médico, 'Bon dia, bonica') i Maribel Bravo, que va rebre en 2006 el Premi de les Arts Escèniques de Teatres de la Generalitat a la millor actriu de la Comunitat Valenciana.

La banda sonora és obra del compositor Ricardo Curto, director de la Yamaha Music School de València. La pel·lícula s'ha rodat només un any després de l'estrena de la primera, s'ha doblat tant al castellà com al valencià i la seua producció no ha disposat de cap tipus d'ajuda oficial, extrem que Carlos Madrid considera un signe de "valor i independència" del director de l'Eliana i una raó afegida per a donar suport al seu treball.

'Yo la busco'

L'estrena d''Halcón ciego' tindrà lloc a la Filmoteca just la vespra d'una altra projecció especial que incideix en aquesta línia de suport a joves promeses. En aquest cas es tracta del llargmetratge 'Yo la busco', de la realitzadora catalana Sara Gutiérrez, que té la mateixa edat que Darés: 24 anys.

"Sara és un exemple dels nous valors de la cinematografia que estan sorgint a Barcelona de la Universitat Pompeu Fabra i que ja ha donat noms significatius com Carla Simón o Elena Martín, mereixedora del Premi Un futur de cinema en la nostra anterior edició", assenyala el director de Cinema Jove.

La pel·lícula narra la història de dos joves companys de pis, xic i xica, la relació d'amistat dels quals es veu dinamitada per la decisió d'ella de mudar-se a un altre apartament, la qual cosa provoca un terratrémol de sentiments en ell que l'espenten a eixir de casa de matinada i deixar-se dur per la nit barcelonina i els singulars personatges que la poblen.

La història "naix de la necessitat d'explicar una amistat entre home i dona, de discussions sobre el sexe entre amics, de l'obstinació de tots a sublimar la parella romàntica", afirma Sara Gutiérrez.

Segons Carlos Madrid, la narració de la jove realitzadora té el valor de mostrar "elements nous de les relacions contemporànies, tant amistoses com amoroses, i la confusió que se'n deriva", i connecta amb l'esperit general de Cinema Jove d'acostar-se als joves no només per l'edat dels directors, sinó per les temàtiques que aborden en les seues pel·lícules.

El director del certamen valencià engloba tant Gutiérrez com Darés en una nova remesa de realitzadors que fan gala de "llenguatges narratius renovats".

Arxius relacionats