Detall notícia

'Eixa cosa rosa', un oasi de color i naturalesa a l'esplanada de l'IVAM

14/06/2018
"Eixa cosa rosa", un oasi de color i naturalesa a l"esplanada de l"IVAM

El director de l'Institut Valencià d'Art Modern, José Miguel G. Cortés; els arquitectes Langarita & Navarro, i l'artista Jerónimo Hagerman han presentat la instal·lació 'Eixa cosa rosa', una intervenció efímera que hi romandrà tot l'estiu i que aportarà ombra a l'esplanada de l'IVAM seguint criteris energètics i ecològics.

José Miguel G. Cortés ha explicat que "el col·lectiu Langarita & Navarro i l'artista Jerónimo Hagerman han creat una espècie d'oasi a l'esplanada que reivindica allò accessori, allò efímer, enfront de l'arquitectura permanent que representa l'IVAM".

'Eixa cosa rosa' ocupa una extensió de 340 m2 que la conformen 400 plantes naturals distribuïdes en quatre illes. Biorotllos compostos de fibra de coco delimiten aquestes illes i les cobreix una lona rosa que s'eleva en altura sobre la façana de l'edifici, la forma de la qual rememora les fulles de les palmeres d'aquest jardí improvisat, i així es fon amb la instal·lació.

"Segons la nostra teoria, podem distingir dues resistències en l'arquitectura: el 'bust' i la 'pelleranca'. El 'bust' correspon a la part dura, pesada, inerta, d'un edifici. La 'pelleranca' es refereix a tot allò que és perible, orgànic, que es podreix o es perd amb el pas del temps, com les plantes. Nosaltres reivindiquem aquestos teixits blans en l'arquitectura", ha comentat María Langarita.

L'arquitecte Víctor Navarro ha explicat que l'objectiu del projecte era "transformar un espai públic en un lloc més habitable". A través d'elements tèxtils i vegetals de gran escala, 'Eixa cosa rosa' canvia la percepció d'aquest espai per a convertir-lo en una estada exterior on fer activitats i reclama la importància d'aquesta part "pelleranca" que, encara que desapareix, és la que més recordem d'un lloc.

El títol de la instal·lació al·ludeix al color rosa de les lones, la tela espinàquer utilitzada en els vaixells de vela esportius, un material ignífug que contribueix a generar una zona humida. El col·lectiu d'artistes ha escollit el rosa "perquè representa valors com la diversitat o la inclusió", segons ha explicat Jerónimo Hagerman. "Des del punt de vista òptic, el rosa es complementa a la perfecció amb el verd de les plantes i genera un gran contrast amb la façana de l'IVAM".

Tant els artistes com el director han destacat la funcionalitat d'aquesta intervenció com un lloc en què fer activitats a l'aire lliure, i conviden el públic a "apropiar-se d'aquest espai".

La instal·lació té un component important de sostenibilitat, ja que s'ha realitzat "utilitzant plantes i tibant unes cordes amb consum 0 d'energia", segons han explicat. "El resultat és una intervenció mínima, una xicoteta transformació que, no obstant això, pot canviar la nostra relació amb els altres i amb la ciutat", ha finalitzat el director de l'IVAM.

L'obra de Langarita & Navarro i l'artista Jerónimo Hagerman forma part de la línia IVAM produeix, que promou la creació d'obres de diferents artistes i posa en valor projectes 'site specific' per a alguns espais aparentment no museístics.

Arxius relacionats