Profesorat
Família
Alumnat
 
castellano
contacte
 
 
 
logomarca_orientados logomarcas_institucionales
  Inici > Accés professorat > Introducció General > Tècniques d'Estudi > Materials de Tècniques d'Estudi > Factors Ambientals imagen libros abiertos
 
 

FACTORS AMBIENTALS

Crear un ambient adequat d’estudi és fonamental per a potenciar l’atenció i la concentració. Són diversos els factors ambientals que hem de tindre en compte per a obtindre el màxim rendiment en el nostre temps de treball:

Música
Què és més adequat, estudiar amb música o sense? Depén. Si es tracta de música vocal correm el risc de distraure’ns amb major facilitat, perquè la nostra atenció es concentra en la lletra; si el tema és apegalós, pitjor.

Al contrari, la música clàssica s’ha comprovat que predisposa a l’estudi, perquè contribuïx a crear un clima de relaxació que ens ajudarà a concentrar-nos.

Lloc d’estudi
El recomanable és utilitzar sempre el mateix lloc per a estudiar, ja que si ens habituem a estudiar en el mateix lloc i a la mateixa hora aconseguirem associar eixe lloc amb el temps dedicat a l’estudi, i cada vegada ens costarà menys posar-nos a treballar. Si este lloc és la teua habitació personal, procura que la part en què estudies no tinga massa distraccions a la vista, com ara pòsters, fotografies, l’ordinador connectat, etc. Si a la teua habitació no aconseguixes concentrar-te perquè hi ha condicions adverses de soroll, il·luminació, etc., busca una biblioteca que reunisca estes condicions, i utilitza sempre la mateixa, perquè es produïsca l’efecte d’associació del qual hem parlat anteriorment. Si eres constant, arribarà un moment en què et sentiràs invitat a l’estudi.

Temperatura
La temperatura adequada oscil·la entre 18 i 20 graus. Una temperatura excessivament freda posa nerviós i dificulta la concentració, i una temperatura alta pot produir somnolència, sensació d’aclaparament, i, com a conseqüència, falta d’atenció.

Il·luminació
El més aconsellable és utilitzar llum natural, però com que sempre no podem disposar-ne, el més recomanable és utilitzar una llum local d’uns 60 W com a mínim, i una altra d’ambiental. La llum ha d’estar distribuïda de manera homogènia, i han d’evitar-se tant les resplendors com els contrastos de llum i ombra. Un contrast de llum gran danya la vista.
Ventilació
L’aire ha de ser renovat periòdicament, cada 3-4 hores com a màxim. Si fumes, hauràs de ventilar l’habitació amb molta més freqüència. Si el lloc on estudies no està ben ventilat, l’ambient s’anirà carregant d’anhídrid carbònic i a poc a poc faltarà l’oxigen, la qual cosa et pot produir mal de cap, picor d’ulls, marejos, nerviosisme, fatiga, ja que falta oxigen en la sang.

Mobiliari i postura
La taula que utilitzem ha de ser àmplia perquè ho càpia tot el material (evitaràs interrupcions si ho tens tot a mà). La cadira tindrà l’alçària suficient per a tindre els peus en el sòl, els genolls doblegats i les cames en posició d’angle recte.

La postura ideal per a l’estudi és assentar-se amb l’esquena recta, les cames en posició d’angle recte, els avantbraços damunt de la taula i el cap i la part alta de l’esquena inclinades cap avant.

Cal fugir de les postures massa còmodes: augmenten el risc de somnolència i ocasionen dolors d’esquena. Si t’agrada estudiar en el llit o tombat en el sofà, fes-ho per a repassar, quan ja hages retingut els coneixements utilitzant les tècniques d’estudi actives.
La distància ideal a la qual has de posar-te el llibre o els apunts és de 30 cm. És recomanable utilitzar un faristol, i si no se’n disposa, d’una pila de llibres.



<<anterior  
imprimir