Detall notícia

Cultura concedeix el Premi Lluís Guarner 2015 a l'historiador de la ciència José Luis Peset Reig

19/02/2016

El Patronat Lluís Guarner, presidit pel sotssecretari de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esports, Joan Josep Vidal, ha acordat concedir per unanimitat el seu premi anual a José Luis Peset Reig, per la seua labor com a historiador de la ciència espanyola dels segles XVIII i XIX.

Les seues investigacions i estudis no sols se centren en els camps de la medicina i la sanitat, sinó que també analitzen multitud d'aspectes culturals de l'època de la Il·lustració, l'ensenyament superior a Espanya o les repercussions socials de la difusió de la ciència a Itàlia, Anglaterra i Hispanoamèrica.

José Luis Peset Reig, nascut a València i pertanyent a una insigne família d'intel·lectuals valencians, es va formar a les universitats de València i Salamanca, on es va doctorar en 1971 amb el seu treball "La enseñanza de la Medicina en Salamanca durante el reinado de Carlos IV".

Va ser deixeble del Pedro Laín Entralgo i de Luis Sánchez Granjel i va mantindre una estreta col·laboració amb José María López Piñero, amb qui va iniciar la seua trajectòria d'historiador de la ciència a València.

Des de fa anys és professor d'investigació a Madrid i encapçala el Departament d'Història de la Ciència, inserit al Centre d'Estudis Històrics del Consell Superior d'Investigacions Científiques.

A més, ha dirigit la revista "Asclepio" i és responsable de les publicacions d'història de la ciència d'aquesta institució. Actualment, és codirector de la revista "Culture&History Digital Journal".

Ha publicat diversos escrits que analitzen l'ensenyament superior espanyol en la modernitat. Ha estudiat la sanitat espanyola en "Muerte en España", de 1972, i la ciència hispanoamericana entre els segles XVIII i XIX, així com a Lombroso, un influent metge huitcentista a "Lombroso y la escuela positivista italiana", de 1975.

Ha escrit altres texts d'interpretació cultural com ara "Ciencia y Marginación" (1983); "Las heridas de la ciencia" (1993); "Genio y desorden" (1999); "La melancolías de Sancho" (2010), y "Melancolía e Ilustración" (2015).

El premi s'entregarà a la primavera en un acte acadèmic a la Biblioteca Valenciana. El Patronat Lluís Guarner concedeix cada any un premi que porta el seu nom i que està dotat amb 15.025,30 €, la finalitat del qual és reconéixer la creació i traducció literàries en el camp de les Humanitats, que pot recaure en autors amb especials vincles amb la Comunitat Valenciana.

L'escriptor valencià Lluís Guarner va instituir hereua dels seus béns, a benefici d'inventari, la Generalitat Valenciana, la qual ha de destinar el producte d'aquests béns a l'establiment d'un premi, pensió o beca de finalitat cultural que ha de portar el nom de "Lluís Guarner".

Per a realitzar les voluntats de l'escriptor, es va crear un patronat que aprova les bases i realitza la convocatòria del premi, a més de vetlar per les iniciatives que preserven i difonguen l'obra de Lluís Guarner Pérez.