Detall notícia

Educació posa en marxa el Programa 'Profundiza' per a l'alumnat amb major capacitat i motivació

11/03/2016
Educació posa en marxa el Programa "Profundiza" per a l"alumnat amb major capacitat i motivació

El secretari autonòmic d'Educació i Investigació, Miguel Soler, ha donat a conéixer el Programa Profundiza CV, destinat a l'alumnat amb major capacitat i motivació per a aprendre. Aquest programa, consisteix en la realització de projectes d'investigació en horari extraescolar en centres pilot seleccionats com a seus del programa. Amb aquesta iniciativa, Educació vol que no hi haja un sol batxillerat d'excel·lència sinó que tots els batxillerats siguen d'excel·lència.

El secretari autonòmic d'Educació, a través del Programa Profundiza, vol donar resposta a l'alumnat més capacitat i motivat per a aprendre", a través d'una oferta d'activitats complementàries que es desenvolupen en un entorn pròxim a l'alumne".

Miguel Soler ha assenyalat que "aquest projecte pilot s'iniciarà amb activitats de l'àmbit cientificotècnic, però aquesta oferta complementària s'ampliarà a altres àmbits del coneixement com ara les humanitats, les llengües o les arts".

El Programa Pilot Profundiza té tres objectius fonamentals. En primer lloc impulsar l'interés de l'alumnat per la investigació científica i per les carreres de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques (CTEM), així com despertar vocacions científiques entre l'alumnat.

En segon lloc, contribuir a eliminar la bretxa social existent respecte a l'interés per les àrees científiques, ja que hi ha un desigual interés de les estudiants per les carreres i els perfils científics. Així mateix els alumnes procedents de famílies d'entorns socials més desfavorits tindran accés a les activitats extraescolars de CTEM.

En tercer lloc es persegueix atendre adequadament els alumnes amb alt rendiment i interés per les àrees CTEM, oferint activitats d'enriquiment que responguen a les necessitats d'alumnes amb talent, altes capacitats, alta motivació o alt rendiment en ciències.

Programa pilot a partir d'abril

A partir del pròxim mes d'abril es posarà en marxa el programa pilot Profundiza CV, en el qual participaran 120 alumnes de Secundària i Batxillerat. Les sessions de treball es desenvoluparan en horari extraescolar, qualsevol dia de la setmana en horari de vesprada o dissabte en horari de matí.

A la província d'Alacant, els tallers es realitzaran al Museu Didàctic i Interactiu de Ciències del Baix Segura (MUDIC) i participaran 20 alumnes dels primers cicles de l'ESO pertanyents a instituts de la localitat d'Orihuela.

A Castelló, la Universitat Jaume I (UJI) acollirà les activitats i els tallers d'àmbit científic del programa pilot. En aquesta ocasió seran 20 alumnes de primer de Batxillerat d'instituts castellonencs i les classes s'impartiran en anglés.

A la província de València, un total de 80 alumnes participaran en aquest projecte que es desenvoluparà en quatre centres pilot. Es tracta de l'IES L'Eliana, l'IES Luis Vives, l'IES Enrique Tierno Galván de Moncada i l'IES Veles e Vents de Torrent. Cadascun d'aquests centres pilots tindrà 20 alumnes, procedents d'altres instituts, així com del mateix centre i va dirigit a alumnat de quart de l'ESO. Els temes que es treballaran en les diferents sessions versaran sobre art i matemàtiques, taller de pneumàtica, laboratori de pressió atmosfèrica i comportament animal.

Programa Profundiza del Ministeri d'Educació

El programa Profundiza CV sorgeix a partir de l'existència del Programa d'Aprofundiment en els Coneixements per als Alumnes amb Major Capacitat i Atenció per a Aprendre - Profundiza", que el Ministeri d'Educació va posar en marxa l'any 2010. A través d'aquest programa, el Ministeri d'Educació dóna a les comunitats autònomes potestat per a dissenyar els seus propis projectes o adaptar el programa a actuacions que ja tenia en marxa.

Arxius relacionats