Detall notícia

Sanitat i Medi Ambient presenten a les diputacions provincials i la FVMP la campanya informativa sobre el mosquit tigre dirigida a la població

11/04/2016
Sanitat i Medi Ambient presenten a les diputacions provincials i la FVMP la campanya informativa sobre el mosquit tigre dirigida a la població

La comissió de coordinació institucional sobre el mosquit tigre i altres vectors ha mantingut una trobada que s'emmarca dins de la ronda de reunions periòdiques que s'estan celebrant a fi de posar en comú les mesures d'actuació conjunta enfront de l'Aedes albopictus.

La trobada ha tingut per objecte traslladar a les diputacions provincials i a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies l'estratègia que planteja el Consell per a aconseguir la màxima difusió d'informació possible sobre mosquit tigre i altres vectors entre la població general, a través de distints suports (impresos, digitals, xarxes socials, ràdios, etc).

Es tracta de garantir missatges homogenis i que arriben uniformement a la població a través d'una campanya intensiva d'informació, per mitjà de la difusió massiva de fullets i tríptics sobre el mosquit tigre per a la seua distribució en ajuntaments, associacions veïnals, col·legis, centres sanitaris, farmàcies i altres locals públics. A més de la cartelleria i el material imprés, fullets, làmines per a l'àmbit escolar, etc., es reforçaran els missatges en mitjans de comunicació i a través de les xarxes socials, falques de ràdio, etc.

La secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Dolores Salas, ha explicat respecte d'això que pretén fonamentalment transmetre consells a la ciutadania perquè no es contribuïsca a la reproducció del mosquit tigre des de l'àmbit domèstic, evitant l'acumulació d'aigua en recipients i tests, així com la recomanació de l'ús de repel·lents antimosquit, per evitar en la mesura que siga possible les molestes picadures d'aquest insecte.

"Encara que no tenim risc de desenvolupament del virus zika en la Comunitat, ja que el mosquit tigre és un vector que pot transmetre malalties, però cap és endèmica en aquesta zona, hem d'intensificar les mesures perquè no es reproduïsca i evitar tot risc de contagi", ha assenyalat Salas.

La secretària autonòmica ha explicat que "totes les institucions amb competències en la matèria ens hem posat d'acord perquè tots transmetem la major informació possible i li donem difusió a través dels municipis". Es tracta de documentació consensuada amb totes les Admnistracions amb indicacions d'actuacions per a la població en general, moltes de les quals ja disponibles en la pàgina web de Sanitat (http://www.san.gva.es/mosquito-tigre, www.san.gva.es/virus-zika), amb les '12 coses que ha de saber sobre el mosquit tigre', informació per a viatgers, preguntes freqüents sobre la malaltia pel virus zika, recomanacions de repel·lents cutanis, recomanacions per a horts urbans o propostes per a una bona aplicació de control contra el mosquit tigre, entre d'altres.

El material imprés es distribuirà a centres de salut pública, centres sanitaris, associacions veïnals i de mestresses de casa, ajuntaments, agricultors, administradors de finques, entre d'altres.

A la reunió han assistit també el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro i la secretària autonòmica d'Hisenda, Ángeles Cuenca. En representació de les corporacions provincials han assistit la diputada provincial de Benestar a València, Mercedes Berenguer, el diputat provincial de Medi Ambient a Castelló, Mario García, i els diputats provincials de Benestar i Gestió del Territori a Alacant, Miguel Saragossa i Javier Sendra, respectivament, a més del secretari general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Vicent Gil Olmedo.

Pautes conjuntes d'actuació

Totes les institucions s'han posat d'acord en la necessitat d'involucrar-se i participar en la difusió de pautes conjuntes d'actuació dirigides a la població, de manera coordinada.

En aqueixa mateixa línia s'emmarquen les successives jornades tècniques i les jornades informatives que s'estan duent a terme des de fa mesos dirigides a empreses de tractaments biocides, professionals sanitaris, farmacèutics, infermers, veterinaris, col·legis de metges, així com les nombroses reunions (10 fins a la data) sobre mosquit-tigre i salut, dirigides a Ajuntaments, alcaldes i regidors (la pròxima se celebra el dia 21 a Peníscola).

Igualment, s'estan desenvolupant jornades d'identificació de mosquit tigre, organitzades conjuntament amb la Universitat de València dirigides a tècnics municipals (les pròximes tindran lloc a Gandia, Benidorm, Castelló, Benicarló i Orihuela, els dies 15, 18, 20, 27 i 28 del mes d'abril, respectivament). Salut Pública difon permanentment informació sobre aquest tema a través del portal Cuidate-CV, Facebook i Twitter, i manté actualitzada en el seu web la informació sobre Vectors i Salut.

Arxius relacionats