Detall notícia

Política Lingüística presenta l'Arbre de les Llengües dins dels actes de la #PrimaveraEducativa

12/04/2016
Política Lingüística presenta l"Arbre de les Llengües dins dels actes de la #PrimaveraEducativa

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat pel secretari autonòmic d'Educació i Investigació, Miguel Soler, i pel director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, han presentat hui l'Arbre de les Llengües al Centre del Carme de València, el símbol amb el qual se celebren les activitats relacionades amb la llengua de la #PrimaveraEducativa

Inspirat en els arbres amb què els filòlegs estructuren les diverses famílies lingüístiques, aquesta escultura col·laboradora dissenyada per l'artista Monique Bastiaans, anirà prenent forma amb les aportacions de flors i fulles de centenars d'escolars i ciutadans, cadascuna de les quals representa les llengües que hi ha al món. Al seu torn, l'arbre constitueix també una referència a l'obra de Ramon Llull, aprofitant la commemoració del 7é centenari de la mort del filòsof que en el seu temps ja va recomanar impulsar acadèmies de llengües.

«El tronc escultòric que presentem hui és la llavor de l'arbre de les llengües, símbol de tot un seguit d'activitats per dignificar la riquesa de les llengües del món i la gran oportunitat que significa dominar diverses llengües per part de la societat», ha declarat el conseller Marzà, i ha afegit que "la participació d'escolars, institucions, administració i la ciutadania en general siga l'arrel que faça que aquestes branques nues reviscolen amb ocasió de les activitats de la Primavera Educativa».

Sota l'ombra de l'Arbre de les Llengües tindran lloc les diferents iniciatives organitzades per la Direcció General de Política Lingüística per a la #Primavera Educativa, la gran festa de l'educació valenciana. Entre aquestes activitats hi ha el 1r Seminari de Direccions Generals de Política Lingüística de l'Estat, el Congrés 'L'aposta sobre Multilingüisme', la Fira dels Idiomes, l'Espai Versos i l'Espai Ficció.

«L'Arbre de les Llengües és una de les branques de la Primavera Educativa, que està viva i en continu creixement. Prova d'això és que hui mateix hem confirmat un nou congrés en el context d'activitats que celebrarem del 13 al 15 de maig, que es dedicarà a la relació entre les ciutats i l'educació per a implicar en el debat els municipis valencians», ha explicat el secretari autonòmic Miguel Soler, que ha continuat dient: «La història de les persones quan naixem no està escrita i l'educació és una eina per escriure en cadascuna de les nostres històries personals la igualtat d'oportunitats, també l'aprenentatge i el domini de les llengües».

Per la seua banda, el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, s'ha referit a l'escultura en procés de creació participatiu com a «símbol de l'ecologia de les llengües, que li fa la volta a la torre de Babel per a demostrar que ens podem entendre tots mitjançant la diversitat de l'harmonia lingüística».

Activitats a l'ombra de l'Arbre de les Llengües

Un de les iniciatives és el I Seminari de Direccions Generals de Política Lingüística de l'Estat espanyol al qual estan convidats a participar el Govern Basc, la Generalitat de Catalunya, la Xunta de Galícia, el Govern del Principat d'Astúries, el Govern d'Aragó, el Govern de Navarra i el Govern de les Illes Balears. En aquest seminari, els responsables de la política lingüística dels territoris amb llengua pròpia intercanviaran punts de vista i propostes sobre diversitat lingüística i sobre el paper que ha d'assumir l'Estat envers aquesta realitat multilingüe. La reunió de treball tindrà lloc el dissabte, 14 de maig, de 16.00 a 18.00 h, a la Sala Capitular del Centre del Carme.

Rubén Trenzano ha recordat que «la Carta Europea de les Llengües Regionals retrau a l'Estat espanyol la deixadesa per no vetllar per la diversitat lingüística que tenim. És per això que una de les línies de treball del seminari serà desenvolupar un esborrany de llei orgànica per a desplegar l'article 3 de la Constitució».

També s'ha organitzat el congrés «L'aposta pel multilingüisme. 15 anys de Marc Europeu Comú de Referència i el Portfolio Europeu de les Llengües» , un espai obert perquè aquelles persones que treballen en l'àmbit professional dels idiomes puguen intercanviar experiències, tant en el camp de l'aprenentatge com en el de la planificació lingüística.

«El document Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües ha acomplert 15 anys i comptarem amb el seu autor, Brian North, perquè ens explique aquesta primera etapa de desenvolupament», ha explicat Trenzano, i ha afegit: «A més, comptarem amb l'aportació de Francis Goullier, l'impulsor del Portfolio Europeu de les Llengües».

A la Fira de les Llengües, que se celebrarà al claustre renaixentista del Centre del Carme, s'aplegaran institucions normatives, instituts oficials de llengües, serveis i centres lingüístics universitaris i oficines municipals de promoció del valencià. Estan també convidats a participar-hi els consolats i les ambaixades amb seu a València i Espanya. Així mateix, s'hi comptarà amb la participació de les direccions generals de Política Lingüística de les comunitats autònomes amb llengua pròpia. Igualment, hi estaran representades les entitats de la societat civil valenciana més proactives en la defensa i difusió de la llengua.

A l'Espai Versos, destacats creadors, professionals de la cultura, representants de la societat civil i amants de la poesia i de les llengües en general participaran en la lectura poètica que ocuparà el centre del claustre renaixentista, amb l'Arbre de les Llengües ben a prop. En valencià, en àrab, anglés, castellà, portugués, italià, èuscar, alemany, francés, grec…, la lectura de poesia transcorrerà de manera ininterrompuda durant el 14 i 15 de maig.

Finalment, a l'Espai Ficció s'oferirà un cicle de cinema amb projeccions de pel·lícules doblades al valencià i subtitulades adreçades al públic infantil i familiar. Entre d'altres, es veurà per primera vegada la versió doblada al valencià del film "Star Wars: el despertar de la força". El cicle es completa amb les següents pel·lícules: "L'hivern i la primavera al regne d'Escampeta", "La llegenda de Sarila", "Com ensinistrar un drac", "Déu meu, però què t'hem fet?", "Star Wars: el despertar de la força", "Kirikú i les bèsties salvatges", "La casa màgica", "Phantom Boy", "Segon origen" i "Divergent".

En aquest sentit, el responsable de Política Lingüística ha dit: «És la primera aposta de l'Administració valenciana pel cinema en la nostra llengua i, a més, volem començar a programar títols en valencià a les sales de cinema a partir de 2017».

Arxius relacionats