Detall notícia

Puig i Marzà emprenen un viatge institucional a Finlàndia per a analitzar el seu sistema educatiu

30/04/2017

- L'objectiu de les jornades serà conéixer en profunditat les claus de l'èxit del sistema educatiu finlandés de la mà de representants públics i experts
- La connexió entre educació, innovació i empresa marcarà l'agenda d'aquest viatge a què també acudiran Miguel Soler, Antonio Rodes i Joan Calabuig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, encapçala aquest dilluns un viatge institucional a Finlàndia juntament amb el conseller d'Educació, Vicent Marzà, per a conéixer el seu sistema educatiu i analitzar els seus beneficis i les possibles aplicacions del seu model a Espanya. La duració del viatge serà de quatre dies i es mantindran trobades i reunions de treball amb representants de distintes empreses, organismes i institucions públiques del país.

Puig i Marzà emprendran el viatge acompanyats pel secretari autonòmic d'Educació i Investigació, Miguel Soler; el director general de la Societat de Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana, Antonio Rodes, i el delegat del Consell per a la UE i relacions externes, Joan Calabuig.

El focus lloc en la innovació

Una de les claus de l'èxit de Finlàndia es troba en l'aposta per la innovació, una àrea en què aquest país destaca sobre la resta: ocupa la quinta posició del llistat de les 25 economies més innovadores del món, segons el Global Innovation Index 2016.

Per aquest motiu, la comissió institucional que viatjarà a Hèlsinki es reunirà el dimarts a les 9.00 hores amb la directora general de l'Hèlsinki Business Hub, Marja Liisa Niinikoski; i a partir de les 10.00 hores començarà una ronda de contactes amb l'organisme estatal encarregat de realitzar projectes conjunts amb altres països, el Team Finland, que comprendrà una sèrie de trobades amb els principals actors de la innovació i la inversió del govern de Finlàndia: Invest in Finland, Tekes i Finpro.

El mateix dia també es produiran reunions amb empreses punteres especialitzades en el sector digital i multimèdia com IPR.VC i Neo Games i un sopar institucional amb la directora d'Economia i Desenvolupament d'Hèlsinki, Marja-Leena Rinkineva; l'alcalde d'Hèlsinki, Jussi Pajunen, i la directora general d'Empresa i Innovació del Ministeri d'Economia i Ocupació, Ilona Lundström.

Un dels millors sistemes educatius del món

El sistema educatiu finlandés és considerat com un dels millors del món, una afirmació que certifica cada any l'informe PISA, que concedeix a aquest país el segon millor resultat de la Unió Europea -només superat per Estònia- i el cinqué del total de països d'estudi de tot el món, quasi 40 punts per damunt de la mitjana espanyola i de l'OCDE.

Aquest assumpte centrarà tota l'activitat del dimecres, que començarà a les 10.00 hores amb una jornada que porta per títol 'El sistema educatiu finlandés: factors d'èxit, desafiaments actuals', a la qual seguirà una anàlisi amb experts sobre l'exportació educativa de Finlàndia.


Reunió amb la ministra d'Educació finlandesa

El matí del dimecres, el president de la Generalitat es reunirà amb la ministra finlandesa d'Educació, Sanni Grahn-Laasonen, trobada a la qual també assistirà el conseller Vicent Marzà i en la qual es continuaran abordant les claus del model educatiu d'aquest país.

A la vesprada es produiran dues visites: la primera a Hyria Education, una institució educativa multidisciplinària que oferix formació i formació professional a uns 11.000 estudiants; i la segona a KONE People Flow Center, l'empresa internacional d'enginyeria i serveis d'origen finlandés que empra a unes 49.000 persones en tot el món i que compta amb una seu a València.

L'endemà, el programa d'activitats de la delegació valenciana es tancarà amb una trobada en l'Oficina Espanyola de Turisme de la capital finlandesa, on s'abordarà la relació del sector turístic de la Comunitat amb el país nòrdic des de la perspectiva de les agències de viatges majoristes, el sector aeri i la premsa especialitzada. Finalment, el president de la Generalitat i el seu equip visitaran la Universitat d'Hèlsinki abans del seu retorn.