Detall notícia

Cultura adquireix trenta-tres obres d'artistes valencians

28/12/2017

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha adquirit trenta-tres obres d'artistes valencians, segons la proposta de la comissió d'experts conformada a aquest efecte i integrada per especialistes de reconegut prestigi en l'àmbit de la cultura. La inversió en art per part de Cultura de la Generalitat ha ascendit a 512.853,65 euros. S'ha adquirit una obra per artista.

S'ha valorat la qualitat de les obres i s'han aplicat també criteris d'equilibri territorial i de gènere en les adquisicions. D'aquesta manera, de les trenta-tres obres, setze corresponen a homes, quinze a dones i dues són de projectes col·lectius. Per comarques, nou artistes procedeixen de Castelló, onze són artistes de les comarques d'Alacant, i tretze de les de València.

La diversitat de propostes també es reflecteix en els diversos formats de les obres adquirides: pintura, escultura, instal·lacions, fotografia, vídeo, murals o tècniques mixtes.

Aquesta iniciativa permet crear una demanda agregada al mercat de l'art valencià, a través de la compra pública, i potenciar l'adquisició de reconeguts i consagrats artistes valencians alhora que apostar per la compra d'obres d'art de joves i incipients valors artístics del nostre territori per a, així, incrementar el patrimoni de la Generalitat.

A més, l'adquisició d'aquest fons artístic permetrà programar futures exposicions, coordinades pel Consorci de Museus, que recorreran tot el territori valencià. Unes mostres que aniran acompanyades de diferents programes de mediació, per a la divulgació i la posada en valor del nostre panorama artístic.

Gràcies a aquestes adquisicions, s'implementa una mesura del Pla estratègic cultural valencià 2016-2020 'Fes Cultura', que busca territorialitzar l'oferta expositiva de les grans institucions museístiques.

Obres d'art adquirides

La comissió ha decidit adquirir les obres següents d'artistes de les comarques de Castelló: 'Space before space', d'Agustín Serisuelo; 'Prontuario #3', de Bleda y Rosa; 'Tres en uno (Un despiece del azar)', de Joël Mestre; '3389', de Jorge Bulve; 'El valor de les paraules', de Mar Arza; 'Madriguera #9. Proun', de Xavier Arenós; 'Mirar cap al sud. A la memòria de Sudani', de Sebastián Miralles; 'Be careful what you wish for...', de Xavier Montsalvatje, i 'Cercanías', de Pilar Beltrán.

'Cataclismo I', d'Àngel Masip; 'Gracias', d'Aurelio Ayela; 'Spectrum Screensaver', d'Inma Femenía; 'Sistema inherente Investigación. Serie Mise en Scène XVI', de Mira Bernabeu; 'Aeronave de rescate', de Olga Diego; 'Cantos rodados a la memoria', de Paloma Navares; 'F=P.e/1', de Rosana Antolí; 'Paracas', de Teresa Lanceta; 'Lanscapefactorytoward Sci-Fi#5', de Jesús Rivera; 'Strucuture 3#', de Moisés Mañas, i 'Aquestes coses que fem avui en dia' són les obres que s'han comprat d'artistes de les comarques d'Alacant.

Per últim, les obres d'artistes de les comarques de València que han sigut adquirides per la Conselleria han estat: 'S/T', d'Amparo Tormo; 'Serie Pensadores #4: J. Joyce, A. Valente, W. Benjamin', d'Ana Teresa Ortega; 'Horizonte diagonal / Reparando el horizonte de oro', d'Anna Talens; 'Limbo económico en tres actos', d'Art al Quadrat; 'A Darwinian Point of View', d'Ernesto Casero; 'La casa y la voluntad de resistir', de Mariel Domènech; 'ATLAS', de Nelo Vinuesa; 'À la victoire de...', de Tania Blanco; 'El boslón de las palabras, de la serie: cuando las palabras desaparecen', de Teresa Cebrián; 'Ecuestre', de Fermín Jiménez Landa; ''3Dsoundprinter_Plastic Bag', d'Hugo Martínez-Tormo; 'Run', de Xisco Mensua, i 'Trazos de una voz', de Mery Sales.

Comissió d'experts per a l'adquisició d'obres d'art de la Generalitat

La comissió ha estat coordinada pel gerent del Consorci de Museus, José Luís Pérez Pont, i integrada pels següents experts en la matèria: Manuel Borja-Villel, director del Museu Reina Sofía; José Miguel García Cortés, director de l'IVAM; José Ignacio Casar Pinazo, director del Museu de Belles Arts de València; Román de la Calle, catedràtic emèrit d'Estètica de la Universitat de València; Nuria Enguita, directora de Bombas Gens Centre d'Art; Rosa Castells, conservadora del Museu d'Art Contemporani d'Alacant; Rosalía Torrent, directora del Museu de Vilafamés; María Marco Such, coordinadora d'exposicions de la Fundació General de la Universitat d'Alacant; Ester Alba, degana de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València; Àngela Montesinos, presidenta de l'Associació Valenciana de Crítics d'Art; Pilar Tébar, vicepresidenta per Alacant de l'Associació Valenciana de Crítics d'Art; Paloma Palau, vicepresidenta per Castelló de l'Associació Valenciana de Crítics d'Art, i Ricard Silvestre, de l'Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València.