Detall notícia

Cultura de la Generalitat reivindica la poesia com a eina de present i de futur

28/02/2018
Cultura de la Generalitat reivindica la poesia com a eina de present i de futur

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha organitzat, mitjançant la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, l'exposició 'Miguel Hernández / Vicent Andrés Estellés. La palabra toma parte / La paraula pren part', que es podrà veure al Centre del Carme fins al 15 d'abril.

Segons el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano: "hem sigut capaços de posar en valor en una mateixa exposició als nostres dos poetes més importants del segle XX. És un homenatge institucional a aquest gran tàndem de poetes valencians i també a les seues famílies".

L'exposició està comissariada per Carmen Alemany, catedràtica de Filologia Espanyola de la Universitat d'Alacant, experta i investigadora de l'obra de Miguel Hernández; Vicent Salvador, catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat Jaume I de Castelló i expert en l'obra de Vicent Andrés Estellés, i Nacho París, encarregat del comissariat artístic de l'exposició.

El projecte proposa un acostament al treball literari de Miguel Hernández i Vicent Andrés Estellés des de la perspectiva que la rellevància dels dos poetes no només és literària, sinó també sociopolítica; que la seua proposta poètica és indissociable del moment històric que van viure, i que els dos busquen en les seues respectives situacions històriques recursos poètics que, des de la reivindicació del popular i de la quotidianitat, impliquen socialment la poesia.

Pérez Pont ha assenyalat que "l'exposició ens convida a transitar l'espai a través de la paraula, a endinsar-nos en l'obra de Miguel Hernández i Vicent Andrés Estellés i, gràcies a aquesta, a reivindicar el paper de la poesia en la vida actual i també dels seus poetes".

El director del Consorci de Museus ha anunciat que tant en la inauguració com al llarg de les pròximes setmanes "podrem gaudir de diverses activitats al voltant de l'exposició, amb la intenció de portar la poesia al present".

En aquest sentit, els comissaris han explicat que "volent tindre una paraula poètica precisa, experta, els dos volen que, al seu torn, siga una paraula per a tots" i han afegit que "l'exposició reivindica la poesia com a arma de present i de futur, com a eina comuna per a la comprensió de la vida i de la realitat".

"La mostra no és una exposició a l'ús. No es tracta d'una exposició biogràfica ni històrica, no és un projecte de vocació arqueològica; és una antologia de poemes feta exposició", han matisat.

'La palabra toma parte / La paraula pren part' vol, a través de la imatge exhaustiva de la paraula poètica, de la presència evident del poema, establir un diàleg entre els dos poetes per a portar al present la seua poesia, per a posar-la en valor mostrant la vigència de dues veus que hui podem fer nostres perquè ha sigut la seua vocació ser, al mateix temps, veu pròpia i comú, paraula personal i col·lectiva.

L'exposició s'organitza en sis mòduls o estructures portàtils que funcionen com a suport per a poemes impresos o produccions audiovisuals.

En primer lloc, 'Aventados se vieron' és una línia de temps que serveix per a situar en un context històric i cultural la vida i l'obra dels dos poetes.

'La paraula encesa en una mà' és una petita biblioteca que reuneix publicacions de i sobre Estellés i Hernández, i que permet acostar-se a la seua poesia de la manera més natural possible: per mitjà de la detinguda lectura dels seus llibres.

En tercer lloc, 'Precisamente a ti' és la secció en què la connexió entre els dos autors es fa més evident, ja que es mostren els diversos poemes que Vicent Andrés Estellés va dedicar a Miguel Hernández (com ara 'Elegia a Miguel Hernández, al Cementeri d'Alacant' o 'Epístola d'urgència a Miguel Hernández').

A continuació, 'Demane la paraula per a tu' és un espai dedicat a l'elecció de la seua poètica, a la forma i la paraula, a la prosa i al vers amb què ens parlen de la cerca d'aquesta paraula precisa exacta i popular.

L'exposició es completa amb dues estructures centrals que mostren aquest trajecte comú entre la individualitat, l'expressió del drama personal i de l'íntim, cap a la consciència del seu ésser històric i col·lectiu. Així, mentres 'Con tres heridas yo' està dedicada a l'amor, la vida, la mort…, 'De las cosas del mundo frente al hombre' s'ocupa d'una poesia compromesa, que va de la crítica social a la denúncia de la repressió política i moral de la postguerra. Poesia en un temps hostil, quan 'el hombre acecha al hombre'.

Destaca en aquest punt el llibre/escultura inèdit, peça de l'artista Jaume Plensa, que es presentarà pròximament en el context de l'exposició.

Finalment, un mural audiovisual contextualitza el treball dels dos poetes amb altres formes de producció cultural.

L'exposició està previst que viatge tant a Castelló com a Alacant al llarg de 2018.

'La pell possible'

Durant la inauguració de l'exposició, a la qual assistirà el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, el Colectivo Mortero oferirà l'actuació 'La pell possible', un projecte interdisciplinari de poesia, música, dramatització i imatge, que reuneix les veus de poetes com Ausiàs March, Vicent Andrés Estellés, Marc Granell, Manuel Asensi, Begonya Pozo i Lola Andrés per a endinsar-nos en la realitat metafísica de la paraula poètica.

Des dels clàssics fins a l'actualitat, a partir d'una selecció de textos, Paula Miralles posa la seua interpretació i força declamativa; Pilar Parreño i Esther Vidal, amb els instruments de corda, recorren, també amb la seua intervenció personal, 'la paraula poètica', i David Alarcón, amb peces musicals pròpies, hi afegirà una altra recreació dels postulats poètics. Un espectacle total, en què paraula, música, teatre i imatge allarguen els versos i els omplin de noves i actuals lectures.

Arxius relacionats