Detall notícia

L'IVAM analitza en dues mostres les aportacions de Ródtxenko a la fotografia i el disseny gràfic

13/03/2018
L"IVAM analitza en dues mostres les aportacions de Ródtxenko a la fotografia i el disseny gràfic

El director de l'Institut Valencià d'Art Modern, José Miguel G. Cortés, i els comissaris J. Ramon Escrivà i Irene Bonilla han presentat l'exposició 'Cas d'estudi. Ródtxenko' i la mostra documental 'Un futur en construcció, El llibre soviètic a l'IVAM', amb un recorregut per les mostres en el museu.

"Alexandr Ródtxenko és un artista transcendental per entendre la nova cultura artística que va sorgir a principis del segle XX per les seues radicals aportacions a la fotografia, el disseny gràfic, l'escenografia i la pintura", ha destacat el director de l'IVAM sobre aquesta exposició dedicada a l'artista rus, que comença el 1921, quan abraça la causa del constructivisme.

La mostra, que s'exhibeix a la galeria 3 de l'IVAM, reuneix una selecció de més de cent obres, entre les quals hi ha llibres, fotos i revistes de l'època, procedents de la col·lecció de l'IVAM, de la Biblioteca del Museu Reina Sofia de Madrid i un important préstec de l'Arxiu Lafuente de Santander.

"Ródtxenko (Sant Petersburg, 1881 - Moscou, 1956) és un dels creadors del constructivisme, un moviment que es va constituir el 18 de març de 1921 amb la participació d'un col·lectiu d'artistes que van decidir abandonar la pintura de cavallet per iniciar-se en la creació d'un nou tipus d'art", ha explicat el comissari Joan Ramon Escrivà.

L'exposició inclou algunes fites del disseny del llibre d'avantguarda com 'Pro eto (Sobre això)', un poemari de Vladímir Maiakovski per al qual Ródtxenko va dissenyar la portada, així com un conjunt de fotomuntatges per a l'interior.

També s'inclou un apartat rellevant dedicat a la revista propagandística 'URSS en construcció' impulsada per Stalin i en què va participar Ródtxenko amb el disseny de diversos exemplars. "Stalin va iniciar una porga dels representants dels corrents avantguardistes, el que va obligar Ródckenko i altres artistes a adaptar-s'hi i evolucionar des d'una fotografia experimental cap a una pràctica de fotografia documental o fotoreportatge", ha explicat el comissari.

L'exposició també inclou la col·lecció de la revista 'LEF' les portades de la qual van ser dissenyades per Ródtxenko i en les quals va publicar els seus assajos sobre la fotografia d'avantguarda, així com els cartells de la Història del Partit Comunista "que va fer utilitzant la tècnica del fotomuntatge, una innovació fonamental en la cartelleria de l'època", ha subratllat el comissari.

La mostra documental 'Un futur en construcció. El llibre soviètic a l'IVAM' complementa l'exposició a la Sala de la Biblioteca amb una selecció de cinquanta joies del disseny soviètic de la col·lecció de l'IVAM realitzades per artistes com El Lisitski, Gustav Klucis, els germans Vladímir i Georgui Stenberg, Kasimir Malèvitx, Solomon Telingater, o per dones clau en el desenvolupament de l'avantguarda russa com Natàlia Gontxarova, Varvara Stepànova, Natalia Pinus, Valentina Kulagina o Liubov Popova.

"La mostra se centra en les publicacions dels anys vint i principis dels trenta, època d'esplendor de l'avantguarda constructivista", ha comentat la comissària Irene Bonilla, amb unes publicacions que "van propiciar una autèntica revolució en la manera d'entendre el llibre".

Arxius relacionats