Detall notícia

Marzà: 'Cultura, llengua i festa són sinònims de cohesió dels pobles i els llibrets de falles en són una bona mostra'

13/03/2018
Marzà: "Cultura, llengua i festa són sinònims de cohesió dels pobles i els llibrets de falles en són una bona mostra"

La Conselleria d'Educació, Investigació Cultura i Esport ha lliurat els premis a les comissions falleres per la promoció i l'ús del valencià en els llibrets de falles 2018. Al lliurament ha assistit el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat pel director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano.

Educació, mitjançant la Direcció General de Política Lingüística, ha lliurat un total de 92 premis en dues modalitats: falles de la ciutat de València i comissions falleres de tot el territori, que rebran un total de 89.500 euros.

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha explicat que "cultura, llengua i festa són sinònims de cohesió dels pobles i els llibrets de falles en són una bona mostra".

Marzà ha tingut paraules d'agraïment per a totes les comissions falleres que s'han presentat a les dues modalitats de llibrets de falles: "Als que heu guanyat i als que no, vull fer un reconeixem a les vostres comissions per estar compromeses en la promoció de la festa i la llengua", i ha afegit: "per aquesta tasca social i cultural de base, moltes gràcies a totes i tots els fallers i falleres, i faig extensiu l'agraïment als milers i milers de persones que, amb les Falles i tota la resta de festes del nostre poble, fan una tasca impagable per la cohesió social de la societat valenciana".

Guardonats en la modalitat de llibrets de falles de València ciutat

Aquesta modalitat específica s'ha convocat per primera vegada enguany i s'han premiat un total de 17 comissions falleres de la ciutat. En primer lloc, ha estat premiada l'Associació Cultural Fallera Na Jordana amb una quantitat de 4.000 euros, seguida per l'Associació Cultural Falla Borrull-Socors, que ha rebut 3.500 euros, i l'Associació Falla Castielfabib-Marqués de Sant Joan, amb una quantitat de 3.000 euros. El quart i cinqué premi han recaigut en la Falla Mossén Sorell-Corona i la Falla Ripalda, Beneficència i Sant Ramon, amb unes quantitats de 2.500 i 2.000 euros respectivament.

Guardonats en la modalitat de llibrets de Falles del territori valencià

Per la seua banda, en la modalitat de llibrets de falles valencianes s'han premiat un total de 79 comissions. D'aquestes, en primer lloc ha quedat la Falla Penya El Mocador de Sagunt, que rebrà una ajuda de 4.000 euros; seguida per l'Associació Cultural Falla Plaça del Forn d'Alzira, que ha rebut 3.500 euros, i la Falla Joan Ramón Jiménez de Xàtiva, amb una quantitat de 3.000 euros. El quart i cinqué premi han recaigut en la Falla Plaça la Malva d'Alzira i l'Associació Falla el Canet, amb unes quantitats de 2.500 i 2.000 euros respectivament.

El llistat complet de llibrets premiats de cada modalitat es pot consultar en els documents adjunts a la nota.

Bus de la llengua

D'altra banda, durant la celebració del lliurament, el Bus de la llengua de la campanya "Sempre teua. La teua llengua" ha estat present a l'exterior de la Ciutat de les Arts i les Ciències. D'aquesta manera, els assistents han pogut conéixer de primera mà les activitats que s'hi fan.

Cal recordar que el Bus de la llengua té per objectiu la promoció social del valencià i està fonamentat en els principis que inspiren la política lingüística de la Generalitat, que aposta per la diversitat lingüística i la cohesió social com a valors bàsics per a l'assoliment de l'equitat lingüística.

Arxius relacionats