Detall notícia

L'AVI crea el Comité Estratègic d'Innovació per a aportar solucions als reptes tecnològics de les empreses valencianes

02/05/2018
L"AVI crea el Comité Estratègic d"Innovació per a aportar solucions als reptes tecnològics de les empreses valencianes

- Puig subratlla que aquest òrgan serà una "plataforma permanent" de trasllat dels processos d'innovació al teixit productiu
- Una quinzena de científics, empresaris i tecnòlegs alacantins formaran part del CEI, que es constituirà el 9 de maig


Alacant.
El Consell Valencià de la Innovació, el principal òrgan assessor de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), ha aprovat aquest dimecres en la reunió constitutiva la creació del Comité Estratègic d'Innovació (CEI), al capdavant del qual se situarà el científic castellonenc Avelino Corma.

El cap del Consell, Ximo Puig, ha presidit aquest acte que ha tingut lloc a la Ciutat de la Llum d'Alacant. Puig ha assegurat que la creació del CEI permetrà "cosir el sistema innovador valencià, que moltes vegades ha perdut sinergies per no treballar conjuntament i per no ser capaç de participar en la transferència final" dels resultats.

El futur Comité Estratègic d'Innovació, que es constituirà formalment el 9 de maig, naix amb la comesa de dotar de solucions tecnològiques i innovacions als grans desafiaments que planegen sobre el sistema productiu de la Comunitat Valenciana.

El cap del Consell ha destacat que el CEI busca ser un espai de trobada entre els àmbits científic, empresarial, acadèmic, tecnològic, municipal i de la nova emprenedoria en el qual "compartir visions per a avançar conjuntament".

En aquest sentit, Puig ha assegurat que el comité serà "una plataforma de difusió permanent i de trasllat al teixit empresarial de tot el que són processos d'innovació per a millorar la productivitat, per a tindre millors salaris i perquè finalment la Comunitat transite cap a l'economia del coneixement, fonamental per a estar situada entre les regions més avançades d'Europa".

D'una altra banda, Puig ha afirmat que el "gran objectiu" és que hi haja una política d'innovació a la Comunitat Valenciana "que no estiga adossada a les majories parlamentàries".

"Tenim un pla per a la Comunitat que es resumeix en innovació, productivitat i cohesió", i, per a això, és "fonamental" l'aliança segellada hui, ha indicat. El president ha manifestat que "si ho fem bé, aquesta comunitat serà una de les més avançades d'Europa".

El CEI el compondran 45 membres, entre els quals figura una quinzena de personalitats alacantines del món de l'empresa, els instituts tecnològics i l'àmbit científic. Formaran part d'aquest comité el grup Actiu (Castalla), Textiles Pascual (Alcoi), ITC Packaging (Ibi), així com els directors dels centres tecnològics del joguet (Aiju), del tèxtil (Aitex) i del calçat (Inescop).

També hi participaran, entre uns altres, científics de la talla d'Ángela Nieto i Salvador Martínez, de l'Institut de Neurociències d'Alacant; Nuria Oliver i Andrés Pedreño, del camp de la intel·ligència artificial, les empreses emergents i les noves tecnologies; la vicerectora d'Investigació de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro, o María Ángeles Marco, especialista en biodiversitat i conservació en aquesta mateixa institució acadèmica.

Avelino Corma

Cofundador de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre d'investigació mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el CSIC, Avelino Corma, ha rebut moltes distincions científiques per les aportacions que han fet al camp del disseny molecular de catalitzadors i els processos catalítics sostenibles.

Hi destaquen, entre uns altres, el Premi Princesa d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica (2014), la Gran Medalla de l'Acadèmia de les Ciències Franceses, el Rei Jaume I a les Noves Tecnologies (2000), així com els guardons atorgats per la Royal Society of Chemistry el 2010 i 2016.

Puig ha manifestat que la creació del CEI "és un bon camí de governança i que el presidisca Avelino Corma és una garantia, ja que és un dels millors científics que tenim".

Premis AVI a la innovació

D'una altra banda, el Consell Valencià de la Innovació ha acordat proposar al comité de direcció de l'agència la creació dels Premis AVI a la innovació, que s'atorgaran amb caràcter anual i que incorporaran dotació econòmica finalista per a finançar el desenvolupament de nous projectes d'innovació.

El rector de la Politècnica de València, Francisco Mora (alhora representant de les universitats en el comité de direcció de l'Agència) ha sigut designat president de la comissió de treball que elaborarà aquesta proposta, sempre en concordança amb la resta d'agents del sistema.

Durant la trobada, el Consell Valencià de la Innovació també ha ratificat els pressupostos de l'AVI per al 2018, que són de 24,5 milions d'euros, així com els diferents programes que en què ja treballa la institució.

L'agència posarà en marxa línies d'impuls per a la compra pública innovadora, finançarà agents d'innovació en organitzacions empresarials i entitats sense ànim de lucre i crearà unitats científiques per a propiciar la innovació en els centres d'investigació de la Comunitat Valenciana, entre altres actuacions previstes al llarg d'aquest exercici.

El vicepresident executiu de l'AVI, Andrés García Reche, ha anunciat, a més, el llançament imminent de la pàgina web de l'agència, que pretén convertir-se en el portal de referència sobre innovació a la Comunitat. Així mateix, García Reche ha repassat l'activitat de l'AVI davant del centenar de representants del sistema valencià d'innovació que conformen el CVI, entre els quals es trobava l'alcalde d'Alcoi, Antonio Francés.

Arxius relacionats