Detall notícia

El Museu de Belles Arts exposa la primera mostra monogràfica dedicada als gravadors del segle XVI

16/05/2018
El Museu de Belles Arts exposa la primera mostra monogràfica dedicada als gravadors del segle XVI

El Museu de Belles Arts de València exhibeix l'exposició 'Kleinmeister. L'empremta de Dürer en la Col·lecció Mariano Moret' del 17 de maig al 29 de juliol, dedicada al conjunt de gravadors de la ciutat de Nuremberg que van seguir l'empremta d'Alberto Dürer a principi del segle XVI.

És la primera vegada que un museu espanyol dedica una mostra monogràfica als 'Kleinmeister' ("xicotets mestres") gravadors que van sorgir a Nuremberg al voltant de la figura d'Alberto Dürer entre els quals es troben els germans Beham, Georg Pencz o Heinrich Aldegrever.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; el director del Museu de Belles Arts, José Ignacio Casar; el propietari de la col·lecció, Mariano Moret, i la directora d'Unit Experimental de la Universitat Politècnica de València, Nuria Rodríguez, han presentat l'exposició.

L'exposició ofereix, a través de 141 obres, 127 estampes de diferents artistes alemanys que pertanyen a la "Col·lecció Mariano Moret" i 14 gravats de Dürer de la Biblioteca Nacional d'Espanya, un ampli panorama d'aquest interessant període artístic.

Amb la finalitat de facilitar l'acostament del públic a aquestes obres tan singulars, l'equip d'investigació Unit Experimental de la Universitat Politècnica de València ha desenvolupat aplicacions de realitat virtual i augmentada que transporten l'espectador al món dels gravadors alemanys.

Aquesta aposta del museu per les noves tecnologies de mediació entre les obres d'art i el públic té també un caràcter experimental.

La mostra 'Kleinmeister'

La mostra s'estructura en dos eixos fonamentals. El primer d'aquests el constitueix l'escola holandesa entorn de la figura de Lucas van Leyden, i la influència que aquest artista expecional va exercir en les generacions de gravadors que el van succeir.

El segon nucli de la col·lecció està dedicat al gravat renaixentista alemany, principalment l'obra dels "xicotets mestres" i els gravadors de Nuremberg de la generació posterior a Dürer, així com els Hopfer d'Ausgsburg.

S'atribueix a la família Hopfer la invenció de la tècnica de l'aiguafort. Aquesta complexa tècnica calcogràfica serà la manera d'expressió predilecta de futurs genis del gravat com Rembrandt, Piranesi o Goya.

Els "xicotets mestres" es van caracteritzar per la realització d'estampes de format xicotet, moltes d'aquestes vertaderes miniatures, que requerien una enorme perícia tècnica per a executar-les.

La 'Col·lecció Mariano Moret' és una col·lecció privada de gravat antic centrada principalment en gravat sobre metall del segle XVI. Una col·lecció privada amb vocació pública el principal propòsit de la qual és la difusió del gravat, una de les disciplines menys conegudes de l'art, que fa accessibles unes obres que, a causa de l'excepcionalitat i a les estrictes mesures de conservació d'aquestes rares vegades s'exhibeixen en públic.

L'exposició es complementa amb un concert que se celebrarà el dia 27 de maig a càrrec de la Capella de Ministers, així com un cicle de conferències que se celebrarà els dies 21 amb Mariano Moret 'Colección Mariano Moret: cuando el coleccionismo privado se hace público'; el 28 de juny, UNIT experimental, 'Arte y tecnología, una relación que viene de lejos'; el 5 de juliol, amb Luis Arciniega, 'La comunidad de alemanes en Valencia: del Gótico Internacional a las Germanías', i el 12 de juliol, amb Ángeles Santos, 'Kleinmeister: xicotets mestres, grans gravadors'.

Arxius relacionats