Detall notícia

El Centre del Carme celebra el Dia Internacional dels Museus amb la festa Fuegote Night i altres 20 propostes

16/05/2018
El Centre del Carme celebra el Dia Internacional dels Museus amb la festa Fuegote Night i altres 20 propostes

El Centre del Carme celebra el Dia Internacional dels Museus, per tercer any consecutiu, amb una festa, Fuegote Night, en la qual es donaran cita diverses disciplines artístiques per a demostrar la diversitat i la interrelació de les arts.

Les escultures gegants de Marco Canevacci han acompanyat els visitants d'aquest centre al llarg dels últims dies i el pròxim dia 18 dues coreògrafes valencianes, Laura Clos i Núria Vila, i el DJ H4L9000 hi posaran, a més, llum i so.
Les actuacions, que començaran divendres que ve, 18 de maig, a les 20.30 hores, formen part del Festival 10 Sentidos, en el qual col·labora el Consorci de Museus.

Al claustre gòtic, dins de la instal·lació Medusa, es podrà gaudir de 'Quan les parets parlen', una proposta de Laura Clos i Núria Vila per al projecte València Invisible. Es tracta d'un espectacle en viu en el qual les dues manipulen la il·luminació i el so en directe per a explicar una història única i exclusiva, pròpia de cada ciutat. La dramatúrgia visual es crea a partir d'imatges fotografiades, tretes de les seues parets. Tant l'espai com el so són extrets d'ambients urbans que es converteixen en el narrador.

El resultat és un espectacle visual i sonor sobre la ciutat mitjançant els seus grafitis. Laura Clos i Núria Vila desenvolupen la peça amb les eines que més coneixen: l'espai i la llum, amb la idea de treballar en la innovació del llenguatge escènic.

Al mateix temps, en la instal·lació 'La burbuja de los deseos', situada al claustre renaixentista, es podrà escoltar el DJ, promotor i periodista musical DJ H4L9000.

El Centre del Carme obrirà les seues portes tant el dia 18 com el 19 de maig de forma excepcional fins a la mitja nit, per a sumar-se també, el dissabte, a la Nit Europea dels Museus.

A més de la festa, el Centre del Carme acollirà al voltant d'una vintena de propostes on predominarà la paraula. Diverses trobades, congressos i xarrades convertiran el centre d'art valencià en una plataforma de pensament amb la participació d'agents culturals independents.

Les activitats al Centre del Carme començaran amb teatre els dies 16 i 17 amb la representació de 'María La Jabalina', de la companyia Hongaresa Teatre.

El Centre del Carme ha obert les seues portes a projectes d'arts escèniques en espais no convencionals i ha introduït els nous llenguatges contemporanis al centre d'art.

A manera de teatre document, 'María La Jabalina', interpretada per Lola López, dóna veu a una miliciana anarquista anònima afusellada el 1942 pel franquisme. L'exercici de memòria és executat a través de diversos llenguatges escènics que es combinen per a enriquir el conjunt de l'obra.

Si bé poden trobar-se moltes històries durant els foscos anys de la dictadura militar, el que realment destaca d'aquesta aposta escènica és fer visible l'invisible i rescatar de l'oblit una història que pot ser totes les històries, apostar per la memòria de la nostra guerra "incivil", com l'anomenen en el muntatge.

Trobades, xarrades i tallers

Els pròxims 17 i 18 de maig el Centre del Carme acollirà la Trobada DINAMO #5, dirigida a agents culturals independents. En col·laboració amb Hablarenarte, l'objectiu de DINAMO és donar suport i potenciar projectes culturals que sorgeixen d'iniciatives ciutadanes i/o artístiques per a generar xarxes d'intercanvi de coneixement i d'internacionalització d'idees afins. Els tallers estan dissenyats pels experts Txelu Balboa (ColaBoraBora) amb la col·laboració de Natalia Hecht (Brunnenpasage - Viena).

El 17 de maig s'oferirà, així mateix, la tercera i última edició de les trobades Àgora #3, organitzades per la Fundació Equip Humà al Centre del Carme, enfocada al patrimoni cultural, amb la participació de l'artista valencià Eduardo Romaguera.
 
L'artista Marco Canevacci oferirà el 17, 18 i 19 de maig una conferència i un 'workshop' sobre arquitectura efímera. En la seua conferència, Marco Canevacci descriurà la seua experimentació amb estructures pneumàtiques i com li va donar vida a 'Plastique Fantastique', laboratori creatiu mitjançant el qual ha realitzat diverses instal·lacions en tot el planeta.

També coincidint amb el Dia Internacional dels Museus es presenta el següent projecte d'Altaveu. En aquest cas, amb unes jornades que tindran lloc el 17 i 18 de maig sota el títol "Transitar espais", amb la participació de l'artista Pedro  G. Romero i el professor, periodista i escriptor Joan Oleaque.

El món de la bicicleta es cola també en la programació del DIM 2018. Del 17 al 20 de maig el centre de cultura contemporània serà seu del congrés ibèric 'La bicicleta i la ciutat'.

En el marc d'aquest congrés arriba la proposta de l'artista britànica Tina McCallan, 'Re-creaciones'. El 18 de maig cap al migdia, l'artista convidarà el públic a participar en una performance de pintura col·laborativa.

Entre 70 i 100 persones participaran en aquesta activitat i pintaran, cada u, un quadrat del llenç, que prèviament haurà dibuixat l'artista, i que representarà l'alegria de caminar amb bicicleta. McCallan ha realitzat projectes semblants en llocs com la National Gallery de Londres, el Contemporary Performing Arts Festival de Glastonbury o la seu de les Nacions Unides al Líban.

D'altra banda, el dissabte 19 de maig el Centre del Carme acollirà l'última sessió de la trobada 'Transversalia', dirigida a professionals de l'educació, amb la col·laboració del CEFIRE artisticoexpressiu, dirigit per l'artista Clara Boj.

Performance i art d'acció

L'artista Paula Valero proposa dues accions en el marc de la seua exposició 'Elogi de la procrastinació': el 17 de maig la performance 'Entre parèntesis', en la qual es proposa una deriva per la ciutat on els performers Kilian García i Santiago Ribelles situaran i desplaçaran uns grans parèntesis a fi de posar-hi, enmig, la nostra acceptació del món.

A més, el 19 de maig, el Centre del Carme oferirà la cinquena sessió del Cicle d'Art d'Acció, en aquesta ocasió amb el treball en viu d'Almudena Millán (1990) i de l'artista canari Pedro Déniz (1964).

Altres accions

A totes aquestes activitats se suma la reunió del Ple del Consell de la Generalitat, que el pròxim 18 de maig se celebrarà des del Centre del Carme amb motiu del Dia Internacional dels Museus, amb l'exposició d'Okuda San Miguel al fons.

Activitats a Alacant

El Consorci de Museus ha programat també diverses activitats a Alacant i a Castelló. A Alacant, el 17 de maig el Centre Cultural Las Cigarreras inaugura la mostra 'Notificacions', que resulta de la convocatòria VO de comissariat. L'exposició, composta per les obres d'Enrique Falcón, Teresa Llanceta, Pedro G. Romero i Inmaculada Salinas, es planteja com una obra col·lectiva on hibridar el treball d'artistes i poetes al voltant d'una idea essencial: com mirar el que ocorre hui als carrers…

En aquest mateix espai, el dia 18, Enrique Radigales presentarà el seu treball 'L'empelt resident'. Radigales és un dels artistes residents seleccionats dins del programa 'Cultura Resident' de la Generalitat. El projecte versa sobre un suposat principi d'equilibri entre naturalesa i tecnologia.

D'altra banda, a la Llotja del Peix, en el marc de l'exposició '#365ALC_VIDEOART', s'oferirà, el dia 19 de maig, una visita guiada acompanyada pels comissaris. A més, l'artista Eugenio Ampudia presentarà 'Try Not To Think So Much'. Eugenio Ampudia és un dels artistes multidisciplinaris espanyols més reconeguts i un dels pioners en videoart. Acaba de rebre el Premi AECA al millor artista espanyol viu representat en ARCO18 - que ja va obtindre el 2008-, i el Premi ARCO-BEEP, Col·lecció d'Art Electrònic.

Aquestes activitats se sumen a l'exposició de 'Paisatges, passejos i paisans: Porcar, Lahuerta i Varela' que acull el Museu de Belles Arts Gravina d'Alacant fins al pròxim 1 de juliol.

Varela i Blasco Ibáñez a Castelló

El Consorci de Museus va inaugurar la passada setmana l'exposició 'Emilio Varela. El laberint lluminós' al Museu de Belles Arts de Castelló i l'exposició "Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres" al Museu de la Ciutat de Benicarló.

L'exposició 'El laberint lluminós' planteja una mena de viatge o itinerari que es desplega de manera complexa per diverses vies d'interpretació. El laberint recorre una dimensió esteticoperceptual, en la qual s'analitzen els processos neurofisiològics de la ment del pintor, així com les emocions i els sentiments que van fonamentar la seua relació personal amb l'art.

'Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres' està composta per 48 fotografies i mostra la imatge fotogràfica del gran escriptor valencià, al costat dels més notables escriptors espanyols del seu temps.
 

Arxius relacionats