Detall notícia

Marzà: 'L'educació física és una àrea excel·lent per a la innovació educativa'

14/09/2018
Marzà: "L"educació física és una àrea excel·lent per a la innovació educativa"

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha participat en la XV Trobada d'Intercanvi d'Experiències en Educació Física, que se celebra al Complex Esportiu-Cultural La Petxina els dies 14 i 15 de setembre, i que ha organitzat la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, amb el CEFIRE específic artisticoexpressiu i amb la col·laboració de l'Ajuntament de València.

El CEFIRE específic artisticoexpressiu ha recuperat aquesta jornada amb un model totalment actualitzat, que s'allunya del model de congrés a l'ús, apostant per activitats fetes per professorat i per a professorat. Així, el programa de la trobada se centra en la posada en comú d'experiències docents. En aquest sentit, hi ha fins a 20 comunicacions d'experiències reals a l'aula i 7 tallers pràctics.

El conseller Marzà ha destacat que "l'activitat física, el joc i l'esport són espais privilegiats per a la socialització, l'aprenentatge de valors, el treball en equip, l'educació de l'emocionalitat, el desenvolupament de la creativitat i l'autoconeixement. A més a més hi ha afegit que l'educació física "és una àrea excel·lent per a la innovació educativa; doncs trenca l'espai típicament escolar, possibilita altres formes d'organització, facilita la redefinició de les relacions de poder entre professorat i alumnat i incorpora allò lúdic com un aspecte curricular essencial, com a contingut i com a metodologia".

Aquestes jornades es plantegen com una ferramenta per al desenvolupament professional del professorat de l'àrea i tenen vora 400 inscrits. La trobada té una vessant fonamentalment pràctica i té com a objectiu posar en relleu la innovació i la transformació en l'àmbit de l'educació física en edat escolar.

Marzà ha destacat que per al Govern valencià la promoció de l'esport i l'activitat física "ha sigut i és un objectiu irrenunciable i, entre d'altres aspectes, tenim la voluntat de promoure altres esports diferents dels majoritaris als centres educatius i per això vam crear el programa «Esport a l'escola», en què participen 16 federacions de diferents disciplines esportives. A més, hem facilitat les coses als centres que volen anar més enllà i dedicar una hora més a la setmana a l'educació física".

En aquestes comunicacions, des de la DG d'Esport de la Generalitat, s'exposarà l'experiència "CEPAFE. Projectes d'esport, activitat física i salut en l'àmbit escolar", una mostra de l'objectiu d'implantar i desenvolupar programes d'esport, activitat física i salut com a garantia per a la formació integral dels joves.

Cal assenyalar que la Conselleria ha donat un fort impuls als CEPAFE i s'ha passat de 141 centres el curs 2014-2015 a 242 centres educatius el 2018-2019, amb un increment pressupostari del 447 % per a projectes, i de 105.000 euros en el pressupost de 2015 a 470.000 euros en el pressupost de 2018.

La ponència inaugural té el títol "MarvEF: equip de superherois", a càrrec de Tristán González, Jorge Palomares i Vanessa Trillo. D'una altra banda, hi ha la ponència de la professora canària Lucía Quintero, guanyadora del Premi EDUCA 2018, amb el títol "Ludificar i expandir l'educació física amb les TIC".

Es pot consultar el programa complet ací.

Arxius relacionats