Detall notícia

La producció de l'Institut Valencià de Cultura 'Alexandria' s'estrena al teatre Rialto

08/11/2018
La producció de l"Institut Valencià de Cultura "Alexandria" s"estrena al teatre Rialto

L'Institut Valencià de Cultura ha presentat la seua nova producció 'Alexandria', la primera de les sis produccions que s'estrenaran al teatre Rialto de València al llarg de la temporada 18/19, en una aposta per la producció pròpia.

A més, un total d'onze espectacles de producció pròpia també es presentaran als teatres de l'IVC de Castelló i Alacant durant aquesta temporada, amb la contractació de vora 90 intèrprets i els seus respectius equips artístics.

Seguint les directrius del projecte del director adjunt d'Arts Escèniques de l'IVC, Roberto García, les sis produccions del teatre Rialto giren al voltant del concepte d'identitat afrontat des de diferents angles estètics i temàtics. Concretament, 'Alexandria' reflexiona sobre la identitat digital.

Amb aquesta nova aposta del Rialto, també es compta amb una unitat estètica, ja que els cartells de totes les produccions són obra del dissenyador Jaume Marco. Així mateix, hi destaca una marcada presència femenina en la programació. Tres espectacles seran dirigits per dones i tres per homes, i dels sis textos, cinc en són d'autoria femenina.

Roberto García també ha assenyalat que «l'IVC és l'únic teatre públic que sistemàticament fa 'càstings' i audicions per a la tria dels actors i les actrius de totes les produccions».

'Alexandria', l'espectacle escrit per Guadalupe Sáez i Mertxe Aguilar, dirigit per Juan Pablo Mendiola i interpretat per Victòria Salvador, Jaime Linares, Cristina Fernández Pintado, Mertxe Aguilar i Victòria Mínguez, presenta un puzle d'històries plenes d'intensitat dramàtica que toquen temes tan candents com el rastre que deixem en la xarxa, el tràfic de dades i la difusa frontera entre veritat, mentida i manipulació en xarxes socials i plataformes digitals. L'espectacle, de gran potència visual, juga amb tècniques de videomapatge per tal de reflectir el món multiplataforma en què estem immersos.

Segons ha remarcat l'equip de l'espectacle, s'ha tractat d'un treball horitzontal, en el sentit que el director ha estat en tot moment en contacte amb les autores mentre elles escrivien el text. Aquesta proximitat ha generat unes sinergies molt enriquidores per al resultat final.

També, han assenyalat que és un espectacle complicat d'interpretar a l'escenari, ja que els actors i actrius conviuen amb set càmeres que graven en directe, per la qual cosa han de fer una actuació que se situa entre el teatral i el cinematogràfic, a més d'un escenari molt complex i amb molts llenguatges diferents convivint.

Amb 'Alexandria', es posa en marxa el projecte 'Habitem el Rialto', un ambiciós projecte de desenvolupament d'audiències que crearà una comunitat d'espectadores i espectadors fonamentalment jove connectada amb els processos de creació i exhibició de les diferents produccions.

'Habitem el Rialto' busca crear públics actius i ja s'està desenvolupant en diferents àmbits, com ara en instituts d'Educació Secundària, en la Universitat de València, en escoles d'art dramàtic i en col·lectius juvenils.

El projecte generarà dinàmiques actives, experiències col·laboratives i activitats connectades amb els espectacles, a més de l'ocupació del Rialto com a un espai d'encontre i de vida sociocultural més enllà de la seua funció de sala d'exhibició de muntatges.

Arxius relacionats