Detall notícia

Carmen Amoraga assegura que restaurar patrimoni 'preserva la història i la cultura dels municipis'

23/01/2019
Carmen Amoraga assegura que restaurar patrimoni "preserva la història i la cultura dels municipis"

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha assegurat que la recuperació del patrimoni cultural "preserva la història de la qual formen part tota la ciutadania".

En la seua visita a les obres de restauració que s'estan duent a terme al pont Carles III, la Sénia i l'Assut de Rojales i al castell de Guardamar del Segura, ha manifestat que "des de la Generalitat s'inverteix a recuperar el patrimoni per a cuidar el que és de tots i perquè els ciutadans se senten partícips de la seua història i de la seua cultura".

Acompanyada de l'alcalde de Rojales, Antonio Pérez, Carmen Amoraga ha visitat les obres que s'estan fent en el conjunt format pel pont Carles III, la Sénia i l'Assut per a solucionar la deterioració progressiva de l'immoble produït per humitats continuades en la zona de l'arc central.

La intervenció en aquest bé de rellevància local comporta la renovació dels elements d'urbanització de l'entorn i accessos al pont de pedra, realça l'estètica d'aquest, respecta el seu valor històric i manté la seua funcionalitat tant per al trànsit rodat com el de vianants. El cost econòmic és de 659.618 euros.

Les obres milloraran l'atractiu turístic que vincularà l'ús racional de la naturalesa (riu), amb el patrimoni cultural (pont, sènia i assut) i amb l'activitat turística de les rutes culturals de què disposa aquest municipi.

La directora general de Cultura i Patrimoni també ha mantingut una reunió amb l'alcalde de Guardamar del Segura, José Luis Sáez, on aquesta setmana han eixit a licitació les obres del castell per un pressupost d'1.209.990 euros.

El projecte consistirà en una investigació arqueològica exhaustiva que documente les diferents fases constructives i d'ocupació històrica d'aquest solar. Les conclusions que s'obtinguen en aquesta primera fase permetran poder dur a terme les intervencions que corresponguen per a poder recuperar la muralla de ponent que tanque el recinte, la restauració de les parts de la muralla de llevant que ja hi ha i la recuperació de la plataforma interior del castell com a zona d'esplai.

Perquè el visitant puga entendre l'evolució històrica i constructiva del lloc es completaran aquestes intervencions amb un senzill equipament museogràfic que done sentit a la fi última d'aquest projecte: fer accessible el patrimoni cultural.

El castell és un dels elements més importants del patrimoni històric de Guardamar, ja que aquest espai va ser poblat per diferents civilitzacions, des del segle VIII aC fins al segle XIX de la nostra era.

Les dues intervencions estan incloses en el Programa operatiu Feder de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

A més, a Guardamar del Segura la Generalitat ha invertit 578.242 euros en les obres de consolidació de les restes arqueològiques del jaciment de la Fonteta, les obres de la qual s'estan executant en aquests moments.

Arxius relacionats