Detall notícia

Sant Miquel dels Reis acull l'exposició de la Unió Europea sobre llocs i documents amb Segell de Patrimoni Europeu

09/02/2019
Sant Miquel dels Reis acull l"exposició de la Unió Europea sobre llocs i documents amb Segell de Patrimoni Europeu

El claustre del monestir de Sant Miquel dels Reis acull l'exposició 'Segell de Patrimoni Europeu', que mostra els llocs d'interés patrimonial que simbolitzen la història, la integració, els ideals i els valors europeus des dels orígens de la civilització fins a l'Europa actual.

És la primera vegada que l'exposició es mostra a Espanya i, posteriorment, recorrerà altres ciutats. Està produïda per la Unió Europea en col·laboració amb el Ministeri de Cultura i Esport.

La mostra es compon de 38 panells que han obtingut la distinció de Segell de Patrimoni Europeu en què es destaca el valor simbòlic, el paper que han exercit en la història d'Europa i les activitats que ofereixen per a estretir els llaços de la Unió Europea i els seus ciutadans i ciutadanes.

Aquest reconeixement descobreix llocs i documents que reflecteixen el treball realitzat per la unitat i la pau a Europa i també aquells que es van dedicar a la recerca de coneixements que van estar a l'avantguarda de la creació de llegats històrics.

Dos dels panells de l'exposició fan referència a Espanya: l'Arxiu de la Corona d'Aragó i la Residència d'Estudiants.

L'Arxiu de la Corona d'Aragó, a Barcelona, va ser fundat en 1318 i es va convertir en un sistema centralitzat en el qual es va depositar la memòria administrativa, econòmica i política d'aquesta monarquia. Al llarg dels segles següents les existències de l'arxiu van ser creixent, alimentades pels documents que generaven l'aparell administratiu de l'Estat i altres entitats, la qual cosa ens permet hui reconstruir la història de la regió i d'esdeveniments cardinals de la història europea. L'Arxiu de la Corona d'Aragó és un dels més antics d'Europa i disposa entre els seus fons d'algunes de les col·leccions documentals més valuoses de l'Europa medieval.

La Residència d'Estudiants, a Madrid, servia d'allotjament i proporcionava un fòrum per a conferències i per a l'intercanvi d'idees on es reunien figures de les arts, la filosofia i les ciències europees del període d'entreguerres.

La Residència d'Estudiants va defendre els valors del lliurepensament, la cooperació i l'intercanvi i continua sent un centre europeu de renom per al foment de l'intercanvi, del diàleg, de la comunicació i de la comprensió entre generacions, cultures i disciplines, ja siguen artístiques, d'humanitats o científiques.

Altres llocs europeus que es mostren en l'exposició són: l'assentament neandertal de Krapina (Croàcia), el centre de l'antiga Atenes (Grècia), el parc arqueològic de Carnuntum (Àustria), l'abadia de Cluny (França), el castell de Premyslid i Museu Arxidiocesà d'Olomouc (Txèquia), el Gran Saló de Gremis (Tallinn, Estònia), la Punta de Sagres (Portugal), la Biblioteca General de la Universitat de Coïmbra (Portugal), el Palau Imperial de Viena (Àustria), el camp de concentració de Westerbork (Països Baixos), l'Hospital de Partisans de Franja (Eslovènia), el Barri Europeu d'Estrasburg (França) i la drassana històrica de Gda?sk (Polònia), entre altres.