Detall notícia

L'IVC presenta una extensa retrospectiva sobre el cineasta alemany Rainer Wainer Fassbinder

10/10/2019
L"IVC presenta una extensa retrospectiva sobre el cineasta alemany Rainer Wainer Fassbinder

- El cicle, conformat per 26 pel·lícules, s'inicia amb 'El matrimonio de Maria Braun' l'11 d'octubre a les 18.00 hores


L'Institut Valencià de Cultura presenta a La Filmoteca una extensa retrospectiva, conformada per 26 pel·lícules, sobre el cineasta alemany Rainer Werner Fassbinder (1945-1982), en col·laboració amb Donostia Kultura i la Filmoteca Basca.

Gràcies a la col·laboració també de la Rainer Werner Fassbinder Foundation, La Filmoteca presenta una completa retrospectiva d'un dels autors més lúcids i incisius dels denominats nous cinemes que sorgeixen a Europa a principi dels setanta. Aquest cicle ofereix la possibilitat de descobrir o revisitar unes pel·lícules que ben sovint giren entorn de les relacions de poder i la discriminació sexual i de classe.

Segons el crític Carlos Losilla, "Fassbinder va mesclar modernitat i classicisme a través d'un estil inclassificable, inimitable, a mitjan camí entre una vulgaritat provocativa en el tractament dels temes i una elegància subtil en la posada en escena".

Segons Losilla, "les diferents formes de la sexualitat, l'espantosa herència del nazisme, els desclassats i els marginats es van convertir, així, en els protagonistes d'una obra ingent, d'un gran fresc social que es va dedicar a narrar el seu temps a través de formes genèriques molt variades".

El cicle s'inicia el divendres 11 d'octubre, a les 18.00 hores, amb la projecció d'una de les seues pel·lícules més conegudes: 'El matrimonio de Maria Braun' (1978), protagonitzada per Hanna Schygulla. Es tracta d'una faula de guerra, soledat, misèria, lluita i prosperitat entorn d'una protagonista femenina, forta, tenaç, ambiciosa i intel·ligent, que encarna en una certa manera la història d'Alemanya entre els anys de la guerra, la postguerra i la recuperació econòmica posterior.

Durant el mes d'octubre, La Filmoteca projectarà tres dels seus primers llargmetratges, els tres protagonitzats per la seua actriu fetitxe, Hanna Schygulla: 'El amor es más frío que la muerte' (1969), 'Los dioses de la peste' (1970) i 'Katzemacher' (1969).

El cicle inclou alguns dels llargmetratges més destacats del cineasta alemany, com 'Las amargas lágrimas de Petra von Kant' (1972), 'Todos nos llamamos Alí' (1973), 'La ley del más fuerte' (1974), 'En un año con trece lunas' (1978), 'Berlin Alexanderplatz' (1979), 'Una canción, Lili Marlen' (1980), 'La ansiedad de Veronilka Voss' (1981) i 'Querelle' (1982).

Arxius relacionats